Pekan nødder

Om Pekan nødder (Carya illinoinensis)

De kaldes amerikanske valnødder udgør en større gruppe med forskellige arter. Kerner fra arten Carya illinoinensis er kendte som pekannødder .

Carya_illinoinensis_range_map_1
Klik på kortet og se det i en større gengivelse.

Pekan træets oprindelige voksested.
Pekantræets oprindelige voksested er i Nordamerika, i et område, der følger Mississippifloden op i staten Iowa. I dette område er den fundet i de store løvskovsområder. Selvom det vokser bedst i relativt varmt og fugtigt klima, er det meget hårdfør og kan sagtens klare kolde vintre. Omkring – 10o skulle ikke genere det.

Carya_illinoinensis pecan træ
Klik på træet og se det i en større gengivelse.

Pekantræet.
Træet er i familie med valnødden. Træet er flerårig og kan blive meget stor. Der er set træer med en højde på op til 50 m. Barken er furet og ru og har en lysegrå eller lys brun farve med et hvidligt skær. Kernetræet har typisk en mørk brun farve, og er formstærkt, hvilket gør det særdeles egnet til redskaber og møbler.

Pekantræets blomster og bestøvning.
Blomsterne er små og hænger ned i kvaster. Planten er vindbestøvet, og der kan være problemer med at nogen sorter afgiver pollen inden hunblomsterne er modtagelige, men man har udviklet sorter, som afgiver pollen senere, så man sikre en effektiv krydsbestøvning. Det anbefales, at der plantes flere træer indenfor en maksimal afstand på ca. 100 m. Frugten eller nødden er aflange med en tynd skal.

billede-frugt
Modne Pekan-frugter

Dyrkning, høst og opbevaring.
Træet vokser bedst på en solrig plads i fugtig lerholdig jord. Man skal være opmærksom på insektangreb. I særdeleshed bladlus. Pekannøddernes frugt består yderst af et kødfuldt lag.
Frugten modner og åbner sig på træet, hvorefter nødden falder ned på jorden.

Fresh Pecans on the Wood Kitchen Board. Organic Photo Collection.
Foto: Colourbox. Klik på billedet og se det i en større gengivelse.

Nødden har en rødlig skal, der er glat og forholdsvis tynd, og den minder i udseendet om en valnød, men er længere og smallere. Når nødderne begynder at falde ned fra træet, sikrer man sig ved at klippe græsset under træet tæt eller lægge en presenning, som de kan falde ned på. Nødderne opbevares i et køligt, tørt og godt ventileret rum eller de kan fryses.

Pecan nuts in a wooden bowl closeup on wooden background
Foto: Colourbox. Klik på billedet for at se det i en større gengivelse.

Med den rigtige opbevaring kan nødderne holde sig i op til et år.

Pekannødder var en vigtig fødekilde for de indfødte amerikanere og indgik som en væsentlig del af kosten i vinterperioden.

På samme måde som valnødder høstes pekannødder ikke fra træet, men samles op fra jorden. Der er en meget stor produktion af pekannødder i USA.

 

 

 

Oversigt med link til steder, som
giver flere oplysninger om Pekannødder.Linkoversigt - Pekan

Klik på billedet >>>>>>>>>>>>>>>>>
Alle link er kontrolleret pr. april 2016

 

 

Om Nøddearboretet ved Spøttrup Borg